Grundlovstale 2011
"Rumle" Hammerich
Improviseret (delvis) Grundlovstale - derfor artiklen fra vores Redacteur Jørgen Stæhr
Grundlovsfest 2011
Af Jørgen Stæhr 08.06.2011
Grundlovsfesten har alle dage været et tilløbsstykke, men i årets grundlovskørsel deltog langt flere end jeg kan mindes der tidligere har været med. Heste glimrede ganske vist ved deres fravær, men så var der så mange flere biler og traktorer og ikke mindst et væld af cykler. Det var en skøn sommersøndag og et ganske vidunderligt vejr.

Grundlovsforeningens bestyrelse havde som sædvanligt lagt et stort arbejde i forberedelserne. Solgt lodder, indkøbt og indpakket præmier, voteret om hvem der skulle tilgodeses, indgået aftale med en interessant foredragsholder og meget meget mere.

Årets foredragsholder var Rumle Hammerich. Det skægge og usædvanlige fornavn fik han som barn og det er det han er kendt som. Egentlig er han døbt Jens Peter.  Han er filmmand. Instruktør, producent og manuskriptforfatter. Blandt meget andet har han instrueret "Headhunter" og skrevet manuskript på "Rejseholdet" og så bor han på vores naboø Møn hvilket giver ham mulighed for at sammenligne med Bogø. Han udtalte sig indledningsvis med lidt misundelse om vore mange foreninger og om hvordan vi alle hjælper hinanden og mente at solen skinner mere her. Det lød lidt som  mundsvejr, men han har i hvert fald helt ret i at pigerne er kønnere på Bogø og at Bogø er et smørhul.

Rumle pegede på at den grundlov vi fejrer for 112 gang med flagsmykkede køretøjer får ham til at huske på de flagende demonstranter i Nordafrika hvis oprør medfører mange ofrer og sørgende mennesker under deres kamp for at opnå de samme rettigheder som vi er samlet om i dag. Frihed Lighed og Broderskab. De har en lang rejse foran sig før de har opfyldt de kriterier der skal til før der er etableret et virkeligt demokrati.

Han løftede en manende finger og huskede på at der altid er trusler mod demokratiet, og at det vigtigste ikke er at flertallet bestemmer, men at flertallet beskytter mindretallets rettigheder.

Afslutningsvis fortalte Rumle at han tror at hvis man kan hjælpe til at acceptere at verden ikke er sort/hvid, at der findes mere end én sandhed som kan trives side om side så har vi gjort verden til et bedre sted – som Bogø.

Her til allersidst kan vi oplyse at vindertallene på grundlovskortene er 713,113 og 401